Tour de Espresso: Posaďte sa a nechajte vaše Lucaffé cestovať

Tour de Espresso: Posaďte sa a nechajte vaše Lucaffé cestovať

Ak ste si mysleli, že neexistuje vyšší level pôžitku ako aróma z čerstvo pripravenej Lucaffé štekliaca špičku vášho nosa, čítajte ďalej. Navštívili sme 4 talianske kúty a prinášame vám 4 tamojšie špeciality, ktoré si s vašou kávovou srdcovkou môžete kedykoľvek namiešať aj doma. A keď už je reč o srdcovkách, štvrtá „receptúra“ zaručene zahreje vaše aj niečie ďalšie ❤.

Žiadna kremžská horčica, žiadna worcesterská omáčka, len jemne nekonvenčné, no plne požívateľné prísady preliate vaším milovaným lukafíčkom. Vystúpte z kávičkárskej komfortnej zóny a vydajte sa na Tour de Espresso.

Livornský punč

Prvá zastávka nás zavedie do prístavného mestečka Livorno v malebnom Toskánsku. Podávať sa bude Ponce alla Livornese. Punč, ktorý vlastne vôbec nie je punčom. Nie je ani kávou, ale chutí kávovo. Príbeh hybridného nápoja vonia Indiou, odkiaľ britskí námorníci cez livornský prístav už pred štyristo rokmi prevážali vzácne koreniny a pri dlhých plavbách si z nich zvykli odsypať do punču, aby mal ostrejšie grády.

Livornčania ako horkokrvní kávomilní Taliani okopčili britský punč po svojom. Nahradili čaj espressom, pridali cukor, citrónovú kôru a „rumme“, čo je fejkový rum, pôvodne miešaný z neutrálneho alkoholu, cukru, rumovej esencie a aromatických korenín, najčastejšie škorice. Prísady „parumu“ sa rokmi zušľachtili, ale chuť ostala viac-menej rovnaká. A grády tiež!

Padovské pedrocchi

Padovské pedrocchi dostalo svoj názov podľa rovnomennej lokálnej kaviarne. Tá v 19. storočí hostila  talianskych intelektuálov. Prepojenie pedrocchi s mudrovaním má svoju logiku. Keď sa pozriete na ingrediencie, musíte uznať, že tento drink pomáha osladiť aj tie najtrpkejšie filozofické debaty.

Recept sa skladá z espressa, smotany do kávy, mlieka, štipky kakaového prášku a lyžičky mätového sirupu. Pre väčší dramatický efekt radia talianski baristi smotanu, mlieko, kakao a sirup vyšľahať a penovou čiapočkou prikryť horúce espresso.

Turínsky bicerín

Vzdialený príbuzný mocha kávy sa tradične podáva v centre Turína a pozostáva z espressa, šľahačky, čokolády s vysokým percentom kakaa, mlieka a cukru. Obsah bicerínu nie je žiadna veda, zato forma rozhodne áno, preto sa turínski baristi s jeho proporčnou alchýmiou nechvália na Instagrame.   

Keď dostanete do ruky sklenený pohár (v miestnom dialekte „bicerin“), zaochkáte nad mágiou precízne oddelených vrstiev kávy, čokolády a šľahačky. Odolajte pokušeniu miešať a vychutnajte si drink tak, ako sa má piť – s odlišnosťami chutí a teplôt, ktoré sa krásne zjednotia až na vašom jazyku.

Neapolská visiaca šálka

Na recepte „caffè sospeso“ nie je čo pokaziť. Pozostáva totiž z jedinej prísady – ľudskosti. „Visiaca káva“, ako by sme názov tohto drinku mohli doslova preložiť, je stáročia stará tradícia, ktorá po dekádach takmer úplnej absencie zažíva svoju renesanciu. A nielen v Neapole, kde sa celá idea zrodila. Kávičkári z celého sveta dnes reportujú nové a nové nájdené kaviarne s „caffè sospeso“ konceptom. Mimochodom, Slovensko medzi nimi figuruje tiež.  

Pravidlá kávovej hry solidarity sú jednoduché. Kúpite si espresso, zaplatíte za dve. Jedno si vychutnáte, druhé necháte „visieť“ za pultom. Tam si ho vyzdvihne niekto, kto potrebuje povzbudiť, ale nemá ani na kávu. Bonus pre vás? Extra shot príjemného pocitu, že ste niekomu spravili lepší deň.

Zrnko kávovedy:

Je empiricky overené, že čítanie o talianskej káve zintenzívňuje pôžitok z Lucaffé. Pre vašu pravidelnú v slovách servírovanú kofeínovú dávku sledujte Lucaffé novinky v newsletteri a na sociálnych sieťach.

Späť na články